Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

ZAŠTITNIK VAŠIH PLUĆA

ZAŠTITNIK VAŠIH PLUĆA

Inspiracija za ime ove biljke je činjenica da listovi plućnjaka na sebi imaju bijele mrlje koje podsjećaju na pluća, baš kao i uzorak na njegovom cvijetu. Dapače, njegov izgled bio je razlog davanju imena cijelom biljnom rodu Pulmonaria kojemu plućnjak pripada (lat. “pulmo” = “pluća”). Ironično, tek nakon nadijevanja tog imena ispostavilo se da se ova biljka može iskoristiti u liječenju problema s plućima i disanjem.

Plućnjak djeluje protiv bolova u plućima, raznih vrsta kašlja, akutnih i kroničnih upala bronhija, emfizema, upale dušnika i upale ždrijela. Kakav god zadatak ljudski dišni sustav ima za zadati plućnjaku, on će ga uspješno izvršiti. Izvrstan je za pušače jer pomaže pri iskašljavanju katara iz pluća, lakšem disanju i smanjenju promuklosti. Ubrzava oporavak nakon preležane upale pluća i gripe.

Osim snažnog djelovanja kod upalnih procesa dišnog sustava, ponaša se kao čistač krvi i pluća uopće, dobar je protiv bolesti mjehura, želuca, crijeva, a svježi sok uzima se za jačanje organizma. Također, obilatost plućnjaka vitaminom C pomaže osobama s pomanjkanjem istog, jer ga tijelo ne proizvodi samo već ga je potrebno redovito unositi u organizam.

Plućnjak se tradicionalno koristi u liječenju domaćih životinja. Pastiri su ga smrvljenog miješali sa soli i stavljali u vodu za piće kako bi tretirali kašalj i teško disanje krava, konja i ovaca. Postoji i recept za lužinu s pepelom izgorjelog plućnjaka koji služi za ispiranje rana i čireva kod stoke.

Čaj od plućnjaka dobar je kod krvave mokraće.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, u čaju, u vinu, kao prašak, kao sok, u sirupu

 

Glavni sastojci:
alantoin, resin, flavonoidi, kemferol, silikat, mineralne tvari, tanin, eterično ulje, vitamin C

 

Napomena:

Osobe s osjetljivim želucem, čirom na želucu, bolestima jetre, žuči i sa žučnim kamencima ili drugim akutnim komplikacijama ne bi trebale uzimati plućnjak ni u kojem obliku.

Zanimljivosti:

Dugo se ljekovitim smatrao plućni lišaj koji je izgledom veoma sličan plućnjaku, a ustvari nije imao nikakav ljekovit učinak. Svojstva plućnjaka koji se koristi danas otkrivena su puno kasnije.

Izvori:

      https://www.val-znanje.com/index.php/ljekovite-biljke/1076-plucnjak-pulmonaria-officinalis-l

 

 

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290