Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

Sikavica (Silybum marinum)

Sikavica (Silybum marinum)

Sikavica ili osljebad najsnažnije je prirodno sredstvo u borbi protiv jetrenih tegoba. Njezin glavni sastojak je silimarin - jak antioksidativni kompleks spojeva koji zajedno sudjeluju u regeneraciji jetre i njenoj zaštiti.

Sikavica ima zaštitno i obnavljajuće djelovanje na jetru kod upale, ciroze, masne jetre, povećane ili otekle jetre, žutice, bolesti, grčeva žuči, žučnog kamenca i bolesti slezene. Zbog svog antikancerogenog djelovanja, u narodnoj medicini tinktura se rabi za liječenje raka jetre. Preliminarna medicinska istraživanja pokazuju da bi silimarin mogao aktivno djelovati na sprečavanje rasta stanica raka prostate.

Sikavica štiti jetru od razarajućeg djelovanja mnogih lijekova, iz organizma izbacuje kemikalije, alkohol i teške metale. Štiti stanice jetre tako što oko njih stvara ovojnicu fitokemikalija koje liječe oštećene stanice jetre i štite zdrave stanice od mogućeg oštećenja.

Sikavica je priznata kao učinkovita u liječenju bolesti jetre u konvencionalnoj medicini i naširoko se koristi za liječenje alkoholnog hepatitisa, alkoholne masne jetre, ciroze jetre i virusnog hepatitisa.

Ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva.

Plod se koristi:

- U tinkturi, svjež, suh, kao oparak

- Čaj 

Glavni sastojci:

- Silimarin, flavonoidi, b-sitosterol

Napomena:

- Ne upotrebljavati za tretiranje problema uzrokovanih smetnjama u izlučivanju žuči, poput žučnog kamenca

- Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama

- Prekomjerna količina bilo kojeg preparata sa sikavicom može uzrokovati povraćanje.

Zanimljivosti:

Drugo ime za sikavicu je gospin trn, za što je zaslužna legenda da je na tu biljku pala kap mlijeka iz prsa Djevice Marije. Taj mit obrazložuje bijele žile listova sikavice.

Izvori:

  • Reader’s Digest, Prirodni Lijekovi: Vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Mozaik knjiga, Zagreb 2006.
  • Ivan Lesinger, Kućna biljna ljekarna (Mrk-Slj), Adamić, Rijeka 2012.
Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290