Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

NJEGOVO VELIČANSTVO ČEŠNJAK

NJEGOVO VELIČANSTVO ČEŠNJAK

Ova lukovica kod mnogih izaziva podijeljeno mišljenje zbog svojeg “snažnog” karaktera. Ta je “karakterna crta”, međutim, od velikog značaja kada su u pitanju dobrobiti češnjaka za ljudsko zdravlje.

Češnjak ima antifungalna, antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva što ga čini jednim od najsnažnijih prirodnih alternativa konvencionalnoj medicini. Usklađuje protok krvi i smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka te time pomaže u sprječavanju srčanog udara – ujednačava razinu kolesterola u krvi. Snažna antibakterijska svojstva češnjaka mogu imati veliku ulogu u borbi protiv problema dišnog sustava poput gripe ili bronhitisa, ali i inače “upornih” bakterija poput E. coli, Proteusa mirabilisa, bakterija iz roda Staphylococcus i bacila Pseudomonasa. Antiparazitne karakteristike pomažu u liječenju virusa herpesa i dječjih glista.

U prošlosti je češnjak bio sinonim za lijek siromašnih jer je bio pristupačan, a djelotvoran protiv mnogih bolesti. Sumpor iz češnjaka može djelovati preventivno kod malignih bolesti, a znanstvena istraživanja potvrđuju i češnjakova antikancerogena svojstva. Njegovo antiparazitno djelovanje dokazuje i činjenica da je korišten kao glavni antiseptik tijekom Prvog svjetskog rata. Potiče rad jetre, bubrega i prostate.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, sirov, u prahu, u kapsulama

 

Glavni sastojci:
alicin, fenoli, flavonoidi, adenozin

 

Napomena:

-        Osobe osjetljive na češnjak mogu dobiti žgaravicu.

-        Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi moraju se posavjetovati s liječnikom ili zdravstvenim djelatnikom prije početka uporabe proizvoda s češnjakom.

-        Prije neke operacije potrebno je obavijestiti liječnika o konzumaciji preparata od češnjaka.

Zanimljivosti:

Dah nakon jedenja češnjaka može se neutralizirati grickanjem svježeg peršina, a pranjem ruku nakon sjeckanja češnjaka vrućom vodom bez trljanja prstiju riješit ćete se mirisa ove lukovice.

Egipćani su češnjak smatrali božanskom hranom, a u Kini, Japanu i Turskoj smatralo se da ima čarobne moći te se nosio oko vrata kao talisman.

Nekoliko religija u različito vrijeme smatralo je češnjak "nečistim", uključujući islam, hinduizam, zen-budizam i niz kršćanskih religioznih grupa. Nekim hinduističkim kastama zabranjeno je uzimati češnjak jer će, ako ga pojedu, navodno biti nesretni u zagrobnom životu. U antičkoj Grčkoj, dah po češnjaku bio je uvredljiv za vjernike u određenim hramovima te je onima koji su prethodno jeli ovaj plod bio zabranjen ulaz. Jedna muslimanska legenda kaže da je češnjak niknuo iz otiska lijevog vražjeg stopala dok je silazio s neba prateći čovjeka koji griješi. Iz desnog je otiska, navodno, niknuo luk - češnjakov “dobri rođak”.

Izvori:

      Reader’s Digest, Prirodni Lijekovi: Vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Mozaik knjiga, Zagreb 2006.Reader’s Digest, Prirodni Lijekovi: Vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Mozaik knjiga, Zagreb 2006.

      Stuart Phillips, An Encyclopaedia of Plants: in Myth, Legend, Magic and Lore, Robert Hale Ltd, London 2012.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290