KIČICA ZA VAŠ ŽELUDAC

KIČICA ZA VAŠ ŽELUDAC

5.5.2020.

Grci su je prozvali biljkom koja vrijedi više od sto zlatnika pa joj znanstveni naziv dolazi od latinske riječi “centum”, što znači broj sto. Iako kičicu karakterizira slab miris, njen izrazito snažan gorak okus potvrđuje njen moćan pozitivan učinak na naše zdravlje. Kičicu najčešće susrećemo u tinkturi u kombinaciji s majčinom dušicom, stolisnikom i pelinom. Ova kombinacija ljekovitog bilja pokazala se izrazito učinkovitom protiv želučanih tegoba.

Gorčina stimulira metaboličke procese, a gorki sastojci kičice posebno potiču izlučivanje želučanih sokova. Oni jačaju želudac, djeluju protiv žgaravice i smiruju podrigivanje, a uz nadzor liječnika pripravci od kičice mogu se koristiti i u tretiranju čira na želucu i dvanaesniku. Želudac nije jedini dio probavnog sustava na kojeg kičica ima blagotvoran učinak - ona može izrazito povoljno djelovati i na crijeva u vidu smanjenja vjetrova, zatvorenosti, otklanjanja crijevnog katara, uništenja nametnika i čišćenja od otrovnih tvari. Kičica potiče tek i apsorpciju hranjivih sastojaka pa može biti učinkovita u liječenju poremećaja u prehrani, pogotovo u kombinaciji s pelinom koji ima slične karakteristike.

Kao diuretik, ova biljka potiče rad žuči i jetre te je učinkovita protiv žutice. Potiče cirkulaciju što je čini vrlo prigodnom za slabokrvne osobe. Antiparazitno svojstvo osiguralo joj je mjesto u popisu sastojaka brojnih losiona protiv ušiju, a nalazi se i u određenim preparatima za poticanje rasta kose.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, kao oparak, kao prašak, u vinu, kao sok

 

Glavni sastojci:
fenolne kiseline, flavonoidi, derivati ksantona, sekoiridoidi

Napomena:

-        Biljka može nadražiti stijenke želuca pa se ne preporučuje korištenje dulje od deset dana.

-     Osobe koje pate od čira na želucu ili upale u bilo kojem dijelu probavnog sustava trebaju se prije početka upotrebe pripravaka od kičice savjetovati sa svojim liječnikom ili zdravstvenim djelatnikom.

-        Konzumacija pripravaka od kičice ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Zanimljivosti:

 

Kičica je svoje latinsko ime Centaurium erythraea dobila po latinskoj riječi za broj sto,  “centum”. Razlog tomu je to što su je grčki liječnici smatrali toliko učinkovitom protiv tegoba da su je prozvali biljkom koja vrijedi više od sto zlatnika.

 

Izvori:

      Ivan Lesinger, Kućna biljna ljekarna (Kam-Met), Adamić, Rijeka 2012.

 

VSC Pro+ Internet Shop   Otvorite Web Shop
Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290