Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

Kičica

Kičica

Kičica: biljka koja čuva vaše zdravlje!

Kičica je biljka koja je prisutna u mnogim dijelovima svijeta, a svoju popularnost i važnost je stekla zbog svojih ljekovitih svojstava. Ova biljka se koristi u tradicionalnoj medicini stotinama godina, a danas se sve više istražuje njezina ljekovitost te se koristi u raznim pripravcima i dodacima prehrani. Kičica je zeljasta biljka koja raste u obliku niskog grma, a može narasti do visine od jednog metra. Listovi su joj duguljasti i sjajni, dok cvjetovi nalikuju malim žutim kuglicama. Cijela biljka je ljekovita, a najčešće se koristi njezina korijena.

Kičica ima bogat nutritivni sastav. Sadrži vlakna, vitamine A, B1, B2, C i E, minerale kao što su kalcij, željezo, kalij i magnezij te esencijalne masne kiseline. Ova biljka ima protuupalna, antimikrobna i antivirusna svojstva te se koristi za liječenje raznih bolesti.

Ljekovita svojstva kičice:

Jačanje imunološkog sustava - Kičica je bogata vitaminom C koji pomaže u jačanju imunološkog sustava te smanjuje rizik od prehlade i gripe 
Smanjenje upale - Kičica sadrži tvari koje pomažu u smanjenju upale u tijelu. Stoga se koristi za liječenje artritisa, reumatizma i drugih upalnih bolesti.
Zaštita jetre - Kičica ima zaštitno djelovanje na jetru, čime se smanjuje rizik od oštećenja jetre uzrokovanih alkoholom ili nezdravom prehranom.
Pomoć kod prehlade i kašlja - Kičica se koristi za liječenje prehlade, kašlja i drugih respiratornih problema. Sadrži tvari koje pomažu u smanjenju nadražaja u grlu te olakšavaju disanje.
Smanjenje rizika od raka - Kičica sadrži antioksidanse koji pomažu u smanjenju rizika od raka. Antioksidansi štite stanice od oštećenja koja mogu dovesti do razvoja raka.


Kako koristiti kičicu?
Kičicu možete koristiti u različitim oblicima, kao što su čaj, kapsule, tinktura ili ulje. Najčešći način upotrebe kičice je čaj. Čaj se priprema tako da se osušeni korijen kičice prelije vrućom vodom i ostavi da odstoji nekoliko minuta. Ovaj čaj ima gorak okus, ali se može zasladiti medom ili drugim prirodnim zaslađivačima.

Kičicu možete koristiti i kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili tinktura. Ovi pripravci mogu se kupiti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavnicama zdrave hrane. Tinkture se obično uzimaju dodavanjem nekoliko kapi u čašu vode.
Ulje kičice se koristi za masažu i kao sastojak u kozmetičkim proizvodima. Ulje se može nanijeti na kožu kako bi se smanjila upala i ubrzao proces ozdravljenja.
Prije upotrebe kičice, uvijek se treba posavjetovati s liječnikom ili stručnjakom za biljne preparate, posebno ako uzimate druge lijekove ili imate neke zdravstvene probleme.

Zaključak
Kičica je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva te se sve više koristi u tradicionalnoj medicini i zdravstvenoj industriji. Ova biljka je bogata vitaminima i mineralima te sadrži antioksidanse i druge tvari koje pomažu u zaštiti zdravlja. Kičica se može koristiti u različitim oblicima, kao što su čaj, kapsule, tinktura ili ulje, a najbolje je koristiti je kao dodatak zdravoj prehrani i na savjet stručnjaka. Uz pravilnu upotrebu, kičica može pomoći u održavanju zdravog tijela i duha.

 

 

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290