Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

BRUSNICA, VELIČANSTVENA BOBICA!

BRUSNICA, VELIČANSTVENA BOBICA!

Brusnica je biljka čije je glavno područje djelovanja mokraćni sustav, a glavna meta urinarne infekcije. Može se koristiti preventivno za čuvanje zdravlja urinarnog trakta, kod same infekcije te u kombinaciji s antibioticima u kojoj uravnotežuje tjelesnu floru. Brusnica onemogućava prianjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu i tako štiti zube od naslaga i karijesa. Brusnice olakšavaju probavu jela te čuvaju probavni sustav od brojnih bakterija i gljivica.

Obilata količina vitamina C glavni je prirodni borac protiv jednog od najučestalijih uzročnika infekcija u tijelu, E. coli. Još jedna pozitivna nuspojava vitamina C jest da liječi prehladu i gripu te smanjuje intenzitet mirisa urina, što u prilog ide osobama s problemom inkontinencije. Aktivni sastojci brusnice sprječavaju blokadu protoka katetera.

Plod brusnice u sebi sadrži velike količine salicilne kiseline koja je vrlo bitan sastojak u aspirinu, a ona umiruje oticanje, sprječava nastanak krvnih ugrušaka te može imati i antikancerogen učinak.

Plod se koristi:
u tinkturi, sirov, sušen, kapsulama i tabletama

Glavni sastojci:
glukoza, fruktoza, minerali, organske kiseline, vitamin C

Napomena:

-        Kod tretiranja infekcije mokraćnih puteva, preporučuje se kombinirati s konvencionalnim farmaceutskim lijekovima poput antibiotika.

-        Osobe koje pate od povećane prostate ili začepljenja mokraćnih puteva trebaju se prije upotrebe preparata posavjetovati s liječnikom ili zdravstvenim djelatnikom.

-        Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi ne smiju upotrebljavati pripravke od brusnice.

-        Pripravci od brusnice ne smiju se koristiti zajedno s čajem medvjetke koji se također često koristi u tretmanu urinarnih infekcija.

Zanimljivosti:

Moćna bobica brusnica jedna je od prvih biljnih “stanovnica” Sjeverne Amerike. Prastanovnici ovog kontinenta otkrili su njenu svestranost te se danas ona naziva „indijanskom super-hranom“, a govori nam i o kulturnoj baštini američkih starosjedioca. Narod Lenni Lenape u svoju prehranu uvrštavao ju je kao „hranu mira i prijateljstva“ te je kao takva brusnica bila darovana i prvim američkim hodočasnicima. Nekoliko stotina godina kasnije, brusnica je i dalje nezaobilazan sastojak svake gozbe za američki Dan zahvalnosti.

Plod brusnice čini 90% vode.

Brusnica je ime na engleskom (“cranberry”) dobila u 17. stoljeću, a nadjenuli su joj ga njemački i nizozemski kolonisti u Novoj Engleskoj jer ih je izgled biljke podsjećao na kran.

Izvori:

      Reader’s Digest, Prirodni Lijekovi: Vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Mozaik knjiga, Zagreb 2006.

      https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/26315/Escherichia-coli.html (2019.)

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290