Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

Žuti čaj

Žuti čaj

Žuti čaj je vrsta čaja koja se često zanemaruje u korist popularnijih sorti kao što su zeleni, crni i oolong čaj. Međutim, žuti čaj ima jedinstven okus i niz zdravstvenih dobrobiti, uključujući i njegov potencijal da pomogne u mršavljenju.

Žuti čaj se proizvodi na sličan način kao i zeleni čaj, ali uz dodatni korak koji uključuje umatanje listova čaja u vlažnu krpu ili papir, dopuštajući im da lagano oksidiraju. Ovaj proces oksidacije daje žutom čaju poseban okus i aromu, koja se često opisuje kao lagana, glatka i pomalo slatkasta.

Jedan od razloga zašto žuti čaj može biti koristan za mršavljenje je njegova sposobnost da potakne metabolizam. Žuti čaj sadrži spoj zvan katehin, za koji se pokazalo da povećava sposobnost tijela da sagorijeva masti. To znači da vam redovito pijenje žutog čaja može pomoći u mršavljenju povećanjem metabolizma i pomaganjem vašem tijelu da učinkovitije sagorijeva kalorije.

Uz svojstva poticanja metabolizma, žuti čaj također je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti vašeg tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i pridonijeti brojnim zdravstvenim problemima, uključujući rak i bolesti srca. Drugi način na koji žuti čaj može pomoći u mršavljenju je smanjenje razine stresa. Stres može izazvati oslobađanje hormona koji se zove kortizol u vašem tijelu, što s vremenom može dovesti do debljanja.

Pijenje žutog čaja može pomoći u snižavanju razine kortizola, što vam zauzvrat može pomoći u održavanju zdrave težine. Općenito, žuti čaj je ukusan i zdrav napitak koji može ponuditi brojne prednosti, uključujući potencijal pomoći u mršavljenju. Iako samo ispijanje žutog čaja vjerojatno neće rezultirati značajnim gubitkom težine, njegovo uključivanje u zdravu prehranu i rutinu vježbanja može biti vrijedan alat na vašem putu mršavljenja. Pa zašto ne biste isprobali žuti čaj i vidjeli kako može koristiti vašem zdravlju i dobrobiti?

Žuti čaj također je poznat kao koristan za probavu, što također može pridonijeti mršavljenju. Pijenje žutog čaja nakon obroka može pomoći u smirivanju probavnog sustava i pospješiti apsorpciju hranjivih tvari, što vam može pomoći da se dulje osjećate sitima i smanjiti vjerojatnost prejedanja. Štoviše, žuti čaj odlična je alternativa slatkim pićima, koja su često kalorična i mogu pridonijeti debljanju.

Pijenje žutog čaja umjesto slatkih napitaka može vam pomoći da smanjite unos kalorija i održite zdravu težinu. Osim prednosti mršavljenja, žuti čaj ima niz drugih zdravstvenih prednosti koje ga čine izvrsnim dodatkom vašoj dnevnoj rutini. Na primjer, žuti čaj je bogat polifenolima za koje se pokazalo da smanjuju upalu i smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Na kraju, vrijedi napomenuti da iako je žuti čaj izvrstan napitak za uživanje sam po sebi, može se koristiti i kao sastojak u brojnim receptima, od salata do smoothieja. Dakle, bilo da ga radije pijete toplog ili hladnog, ili ga uključujete u svoje omiljene recepte, žuti čaj je svestran i ukusan način da poduprete svoje ciljeve mršavljenja i promičete opće zdravlje i dobrobit.

Osim što može pomoći u mršavljenju, žuti čaj ima niz drugih zdravstvenih prednosti koje ga čine vrijednim dodatkom vašoj svakodnevnoj rutini.

Promiče zdravlje srca: dokazano je da antioksidansi u žutom čaju smanjuju rizik od srčanih bolesti snižavanjem krvnog tlaka, poboljšanjem razine kolesterola i smanjenjem rizika od krvnih ugrušaka.

Jača imunitet: Žuti čaj je bogat antioksidansima i polifenolima, koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i zaštititi tijelo od štetnih patogena.

Podržava zdravu kožu: antioksidansi u žutom čaju mogu pomoći smanjiti upalu i zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem, onečišćenjem i drugim čimbenicima iz okoliša.

Smanjuje upalu: žuti čaj sadrži protuupalne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput artritisa, dijabetesa i raka.

Poboljšava kognitivnu funkciju: kofein u žutom čaju može pomoći u poboljšanju kognitivne funkcije, uključujući pamćenje, pozornost i budnost.

Pomaže probavu: žuti čaj može pomoći u smirivanju probavnog sustava i pospješiti apsorpciju hranjivih tvari, što može poboljšati probavu i smanjiti rizik od probavnih problema kao što su nadutost i zatvor.

Potiče opuštanje: Žuti čaj sadrži aminokiselinu zvanu teanin, koja može pomoći u promicanju opuštanja i smanjenju razine stresa.

Sve u svemu, žuti čaj je zdrav i ukusan napitak koji nudi niz zdravstvenih prednosti. Bilo da želite potpomoći gubitak tjelesne težine, ojačati imunitet ili promicati opće zdravlje i dobrobit, žuti čaj izvrstan je izbor za uključivanje u vašu dnevnu rutinu.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290