Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

STO LISTOVA STOLISNIKA

STO LISTOVA STOLISNIKA

Stolisnik je priču o svojih “sto listova” dobio zbog svojih stabljika koje krase brojni tanki tamno zeleni listovi, a ponosno sežu prema suncu baš kao da znaju kakvu veliku ulogu imaju u brizi o zdravlju.

Njegovi sastojci protuupalnog svojstva učinkoviti su kod problema s kožom, a posebno su djelotvorni kod psorijaze, suhe popucale kože obuhvaćene ranama. U kozmetičkim preparatima može se nanijeti na bilo koji dio tijela na kojem se koža ponaša problematično. On smiruje upalne procese kože, crvenilo, ekceme, apscese i seboreju. Njeguje nepravilnosti na koži poput prištića i lišajeva te je dovoljno blagog djelovanja da bude prigodan za njegu iziritiranih bradavica dojke. Isto tako, ubrzava proces zarastanja rana, od stvaranja kraste do njege samog ožiljkastog tkiva kada rana zaraste. Unatoč svojstvu djelovanja na delikatna kožna stanja, stolisnik je djelotvoran kod izrazito oštećene kože ruku, laktova i bedara.

Unutarnjom primjenom stolisnik umiruje grčenje mišića, olakšava ispuštanje plinova iz organizma, uništava gliste i uravnotežuje prirodnu floru crijeva. Blagotvorno djeluje i na menstrualne grčeve, a redovita konzumacija manje količine može regulirati menstrualni ciklus. Upotrebljava se za smirivanje probavnih smetnji poput želučanih bolesti, zatvora, nadutosti i upala stijenki crijeva.

Djeluje kao diuretik, smanjuje krvni tlak i pomaže u liječenju bolesti povezanih s trombozom. Može se koristiti i kod infekcija mokraćnog sustava.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, u čaju, , u kozmetici, svjež, kao oparak, kao prašak

Glavni sastojci:
eterično ulje, flavonoidi, trjeslovine, alkaloidi, gorke tvari

 

Napomena:

-        Može izazvati alergiju na dodir.

-        Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

-        Moguća je kožna reakcija ukoliko se tijekom upotrebe stolisnika osoba pretjerano izlaže suncu.

 

-        Velike količine pripravaka od stolisnika mogu izazvati vrtoglavice i glavobolje.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290