Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

Poljska Preslica

Poljska Preslica

Poljska preslica (Equisetum arvense) je biljka koja se često koristi u narodnoj medicini zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Ova biljka može biti prepoznatljiva po svojim tankim, zelenim stabljikama koje rastu do visine od 20-50 cm.

Poljska preslica je bogata mineralima poput silicija, kalcija, kalija, mangana i željeza, što je čini izvrsnom biljkom za podršku zdravlju kostiju, zuba, noktiju i kose. Silicij, koji je jedan od ključnih minerala u poljskoj preslici, pomaže u jačanju kolagena i elastina, što znači da pomaže u održavanju zdrave, elastične kože i smanjuje vidljivost bora.

Poljska preslica se također koristi za poboljšanje zdravlja kose. Kao što smo spomenuli, silicij je ključni mineral za zdravlje kose i poljska preslica ga sadrži u velikim količinama. Silicij pomaže u jačanju vlasišta i folikula dlake, što može smanjiti opadanje kose i potaknuti rast nove kose. Uz to, poljska preslica ima adstrigentno djelovanje, što znači da može smanjiti proizvodnju sebuma i pomoći u borbi protiv masne kose i peruti.

Poljska preslica također ima diuretička svojstva, što znači da može pomoći u uklanjanju viška tekućine i toksina iz tijela. Ova biljka se često koristi kao prirodni diuretik, posebno za osobe koje pate od edema, povišenog krvnog tlaka i drugih sličnih stanja.

Kako biste koristili poljsku preslicu za ljekovite svrhe, možete ju konzumirati kao čaj ili koristiti kao dodatak prehrani u obliku kapsula, tableta ili tinkture. Za pripremu čaja, jednostavno prelijte sušene preslice vrućom vodom i ostavite da odstoji 5-10 minuta prije konzumiranja. Za najbolje rezultate, preporučuje se konzumirati poljsku preslicu kontinuirano nekoliko tjedana ili mjeseci.

Ključni benefiti poljske preslice uključuju:

- Jačanje kostiju i zglobova: Poljska preslica je bogata mineralima poput silicija, kalcija i mangana koji su ključni za održavanje zdravlja kostiju i zglobova.

- Poboljšanje zdravlja kose: Silicij u poljskoj preslici pomaže u jačanju vlasišta i folikula dlake, smanjuje opadanje kose i potiče rast nove kose. Osim toga, poljska preslica ima adstrigentna svojstva koja pomažu u borbi protiv masne kose i peruti.

- Detoksikacija tijela: Poljska preslica ima diuretička svojstva koja pomažu u uklanjanju viška tekućine i toksina iz tijela.

- Poboljšanje zdravlja kože: Silicij u poljskoj preslici pomaže u jačanju kolagena i elastina, što može pomoći u održavanju zdrave, elastične kože i smanjiti vidljivost bora.

- Poticanje cirkulacije krvi: Poljska preslica ima vazodilatatorska svojstva koja mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi.

- Smanjenje upala: Poljska preslica ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala i boli.

Važno je napomenuti da se poljska preslica ne bi smjela koristiti kao zamjena za propisane lijekove ili medicinsku terapiju. Uvijek se prije korištenja poljske preslice za ljekovite svrhe savjetujte sa svojim liječnikom, posebno ako uzimate druge lijekove ili imate zdravstvenih problema.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290