Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

MASLAČAK

MASLAČAK

Maslačak, česta pojava na našim livadama i vrtovima u  proljeće, svestrana je biljka koja je između ostaloga i - jestiva. Latinski naziv za maslačak Taraxacum officinale došao je od grčkih riječi taraxis (“upala oka”) i akeomia (“liječiti”), jer je sok iz njegove stabljike tada služio kao pomada za liječenje upala oka. Englesko ime “dandelion” francuska je izvedenica riječi koje u prijevodu znače “lavlji zub”, a inspiracija za ovo ime bili su maslačkovi oštri, nazubljeni listovi koje danas nerijetko pripremamo kao salatu.

U ljekovite svrhe upotrebljavaju se i korijenje i lišće. Oba dijela biljke bogata su fruktozom i inulinom te sadržavaju gorke sastojke sekviterpenske laktone. Ovi posljednji maslačku daju karakteristiku diuretika, stoga se upotrebljava za stimulaciju mokrenja, u slučaju zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i pretilosti. Pojačanim mokrenjem koje maslačak može uzrokovati dolazi do izbacivanja minerala iz krvi, ali biljka je istovremeno nadomješta svojim obiljem kalija. Osim kao diuretik, maslačak djeluje i blago laksativno.

Spojevi steroli pozitivno djeluju na gušteraču i jetru, potiču izlučivanje žuči, a sve zajedno može pomoći u čišćenju tijela od otrova i drugih štetnih ostataka. Tinktura od maslačka preporučuje se za snižavanje visokog krvnog tlaka, reumatoidnog artritisa i plućnih tegoba.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, oparcima, u kapsulama

 

Glavni sastojci:
fruktoza, inulin, sekviterpentski laktoni, fenolne kiseline, steroli, flavonoidi, kalijeve soli, kumarini

 

Napomena:

-        Prije početka upotrebe pripravaka od maslačka potrebno je savjetovati se s liječnikom ili zdravstvenim djelatnikom.

-        Ako osoba ima problem sa žuči, prije početka upotrebe potrebno je savjetovati se s liječnikom ili zdravstvenim radnikom, jer se maslačak ne smije konzumirati ukoliko je riječ o ozbiljnom začepljenju žučnog kanala.

 

Zanimljivosti:

 

Cvjetovi se otvaraju oko 5 ujutro i zatvaraju oko 8 navečer.

“Voli me, ne voli me” - u narodu, mlade zaljubljene djevojke i dječaci koristili su ovu biljku kako bi “prorekli” voli li ih njihova simpatija ili ne. Ako je nakon tri puhanja u bijelu glavicu maslačka na tučku ostala bar jedna sjemenka, to je značilo da simpatija dijeli naklonost.

 

Česta je zabluda kako su maslačak u žutoj fazi i maslačak u bijeloj fazi glavice cvijeta dvije različite biljke. Žuti cvijet je prva faza cvjetanja maslačka te se glavica, kada uvene, polako transformira u bijelu pahuljastu “lopticu”. Mladi maslačci niču tamo kamo vjetar odnese sjemenke.

 

Mljeveni sušeni korijen maslačka može se koristiti kao zamjena kavi. Postoji mit koji kaže da konzumacija tog napitka u osobi može razviti spiritualne moći.

 

Izvori:

      Stuart Phillips, An Encyclopaedia of Plants: in Myth, Legend, Magic and Lore, Robert Hale Ltd, London 2012.

      http://www.hlapic.net/2016/03/17/jeste-li-znali-je-li-maslacak-prvo-zute-ili-bijele-boje/ (2019.)

 

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290