Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

MAJČINA DUŠICA

MAJČINA DUŠICA

Oštar okus i bogata aroma njenih listova majčinu dušicu čini popularnim začinom u različitim vrstama kuhinja diljem svijeta. Osim što služi kao dodatak prehrani koji jelo može učiniti ukusnijim, dobro će doći kao stalan začin u “kuhinji” svakoga kome je stalo do brige o svom zdravlju prirodnim putem.

Majčina dušica je biljka koja prije svega pomaže ženama jer je jak antiseptik koji djeluje na urogenitalne organe. Regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

Poznata još i kao timijan, majčina dušica će u sirupu učinkovito djelovati kao tvar koja razgrađuje sluz i katar te tako pomoći pri iskašljavaju. Smiruje kašalj, pročišćuje nos u doba peludne groznice i ublažava simptome astme, bronhitisa i tuberkuloze.

Ova biljka sadrži spojeve koji imaju učinak opuštanja mišića. Biljka se često koristi protiv grčeva, ublažava probavne smetnje poput nadutosti, povraćanja i slabog izlučivanja žuči. Može biti djelotvoran u borbi s alkoholizmom, jer djeluje kao prirodni antabus - ako se alkohol konzumira nakon pijenja čaja od majčine dušice može doći do povraćanja, a duljom upotrebom može doći do gubitka volje za uzimanjem alkohola.

Eterično ulje biljke ima antiseptičko djelovanje i preporučuje se za tretiranje manjih posjekotina i drugih površinskih kožnih ozljeda poput ugriza i uboda insekata. Izvana još može dobro doći kao kupelj za smirenje živaca.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, kao oparak, u kapsulama, farmaceutski proizvodi (npr. sirupi), kao eterično ulje, mast, ocat

 

Glavni sastojci:
flavonoidi, eterično ulje (timol, metilkavikol, cineol, borneol), željezo, mangan

 

Napomena:

-        Iako još nije dokazano njeno štetno djelovanje, ne preporučuje se dugo korištenje velikih količina pripravaka od majčine dušice.

-        Trudnice i dojilje ne bi trebale koristiti pripravke od majčine dušice.

-        Eterično ulje uputno je upotrebljavati samo pod nadzorom liječnika ili zdravstvenog djelatnika.

 

Zanimljivosti:

 

Egipćani su je koristili za balzamiranje i pranje mrtvaca.

Može se koristiti kao sastojak u izradi koktela.

Izvori:

 

      https://eu.clickandgrow.com/blogs/news/18035332-6-things-you-didnt-know-about-thyme

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290