Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Njega lica & tijela

Kratka povijest blagdanskog junaka: Tko je neodoljivi Gingerbread Man?

Kratka povijest blagdanskog junaka: Tko je neodoljivi Gingerbread Man?

Već je dobro poznata činjenica da u našim trgovinama u blagdanskom razdoblju stanuju posebni gosti koji uveseljavaju kupce svojim simpatičnim pojavama i božićnim duhom.

Uz popratne likove kao što su pingvini i jeleni, glavni junaci naše blagdanske čarolije su Grinch, Rudolph i Gingerbread Man koji su naše police napunili raznim divotama.

Danas vam predstavljamo Gingerbread Mana, simpatičnog čovječuljka koji već stoljećima predstavlja dio blagdanske euforije.

Gospodine Ginger, predstavite se!

Premda se tijekom povijesti koncept „gingerbread“ povezivao s raznim narodima i raznim receptima u kojima se nalazio đumbir, muškatni oraščić i cimet – od mekanog kruha do tvrdih kolačića, pojava čovječuljka od đumbira pripisuje se engleskoj kraljici Elizabeti I.

Udvarač od đumbira

Moćna engleska vladarica cijeli je život dobivala raskošne poklone od svojih podanika i udvarača, od dijamanata preko svilenih čarapa do najfinijih slastica. Ipak, kako se navodi u knjizi „The Progress of Queen Elizabeth“, nije bila tako velikodušna u darivanju pa je uglavnom poklanjala poklone koji joj nisu bili zanimljivi. Ipak, među njezinim poklonima isticalo se i nešto što je sama izumila – kolačić Gingerbread Man koji su njezini slastičari izrezivali u obliku muškaraca koji su joj se udvarali, u nadi da će postati njihova supruga. Njezini slastičari su čovječuljke ukrašavali zaista detaljno, kako bi „odjećom“ i određenim obilježjima zaista nalikovali na kraljičine udvarače, a ona ih je zatim posluživala gostima i slala kao poklone.   

Zahvaljujući kraljici Elizabeti I., djevojke i žene prihvatile su taj trend i jele „muževe od đumbira“ u nadi da će im to slatko praznovjerje u život dovesti pravog supruga.

Od romanse do Božića

Premda su isprva zamišljeni kao kolačići za svako doba godine, uskoro su se počeli prodavati na blagdanskim festivalima, s crvenom vrpcom oko vrata i koristiti kao ukrasi za božićnu pa su se tako, polako, ali sigurno, ušuljali u božićni folklor.

Pop kultura obožava Gingerbread Mana

Čovječuljak od đumbira često se pojavljuje u bajkama, slikovnicama, filmovima i crtićima, od Simpsonovih do Shreka, a u najljepšem božićnom baletu Orašar, Petra Iljiča Čajkovskog, u jednoj od najdojmljivijih scena bori se cijela vojska čovječuljaka od đumbira.

Đumbirovi momci u Tinkturi

Naši čovječuljci nemaju kalorijsku vrijednost, ali su neodoljivo slatki – i korisni. Gingerbread Man ove nas je godine posjetio u tri varijante – gelu za tuširanje, piling sapunu i poklon paketu, a vjerujte nam na riječi, kojeg god odabrali – za samo nekoliko minuta će vas šarmirati.

Gingerbread Man piling/sapun s mljevenim košticama marelice

Gingerbread Man u našoj izvedbi pravi je gospodin - zgodan, sladak, bezgrešan i nježan. Ovaj simpatičan piling-sapun mirisom podiže raspoloženje, a prirodnim sastojcima njeguje tijelo te uklanja mrtve stanice kože. Za nježan piling zaslužne su sjemenke marelice, fino granulirane kako bi koža zablistala u punom sjaju uz najugodniji mogući tretman. Sadrži koktel eteričnih ulja (limun, sandal i timijan) - savršenu mješavinu za opuštanje u hladnim danima i još hladnijim noćima! Ispišite svoju blagdansku romantičnu priču uz našeg Gingerbread Mana koji vas neće razočarati!

Gel za tuširanje Gingerbread Man

Limun, timijan, sandal i infuzija đumbira „tajni su sastojci“ koji se kriju unutar jednoj od naših najpopularnijih gelova za tuširanje, s likom slavnog Gingerbread Mana. Provjereno i potvrđeno, ovaj gel za tuširanje okupat će vas blagdanskom čarolijom.

Gingerbread Man poklon paket

Naš Gingerbread Man pravi je gentleman - u žutoj poklon kutiji kriju se same divote, pune sastojaka iz prirode, koje će vas maziti i razmaziti od glave do pete, uz zanosne mirise citrusa, timijana i ylang ylanga.

Poklon paket GINGERBREAD MAN sadrži:

 - gel za tuširanje od 100 ml (limun, timijan, sandal i infuzija đumbira)

 - slani piling (kokosovo ulje, eterično ulje limuna, eterično ulje timijana, ekstrakt đumbira)

 - kruti šampon (sok naranče, ulje jojobe, ulje ylang-ylanga)

Za Božić, svi putevi vode doma, a uz naše kozmetičke proizvode s temom Gingerbread Mana, boravak u toploj kući bit će ugodniji no ikad.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290