Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Makeup

Kako spriječiti pucanje usana?

Kako spriječiti pucanje usana?

„AAAAAAAA!!!“ – mi nakon što nam popucaju usne od vjetra.

Zašto nam se to događa? Zato što je koža na našim usnama puno tanja od kože na drugim dijelovima tijela. Također, one imaju siromašniju količinu žlijezda i ne mogu stvoriti melanin koji štiti od sunca. To znači da manje-više uopće nemaju zaštitu od vanjskih utjecaja.

Ti utjecaji su najveći problem zimi kada suhi i hladni zrak dehidrira kožu, ali zima nije jedino doba kada se naše usne pobune protiv nas. Suh zrak, sunce i vjetar ih jednako isušuju cijele godine.

Srećom, postoje načini da se pucanje usana spriječi.

Kako se brinuti za svoje usne?

1. Uvijek nosi balzam za usne sa sobom

Ovo je na prvom mjestu s razlogom. Nikad ne znaš kad će te napasti bolno peckanje i ta užasna tekstura suhih usana.

Zato je netko puno pametniji od većine nas izmislio balzame za usne. Oni sadrže brojne sastojke koji će tvoje usne čuvati od sunca, suhog i hladnog zraka te prljavštine. Uvijek sa sobom nosi kvalitetan balzam koji će ti hidrirati usne i zaštititi ih od vanjskih utjecaja.

Pogledaj našu ponudu balzama za usne! 

2. Ne diraj ih i ne lickaj

Usne nemaju prirodnu zaštitu od elemenata kao drugi dijelovi tijela tako da oblizivanje na kraju samo pogoršava problem.

Nikad ne liži svoje usne! Možda ćeš se osjećati bolje na trenutak i misliti da ih hidriraš, no čim slina ispari usne će ti se još više isušiti. Enzimi iz sline su jednostavno preintenzivni za tvoje usne. Malo morbidno, ali svaki put kad obližeš svoje usne zapravo ih jedeš jer ih enzimi iz sline razgrađuju. Fuj.

3. Pazi na zdravlje

Zdrava dijeta ne pomaže samo kod kože, već i kod usana. Količina vitamina i drugih mikronutrijenata direktno se odražava na stanje tvojih usana.

Za usne su jako bitni vitamin B2 (riboflavin), vitamin A, vitamin C, vitamin E i željezo. Uz pravilnu prehranu, mogu pomoći i dodaci prehrani poput našeg čaja od đumbira koji sadrži većinu navedenih sastojaka. Ovdje možeš pročitati znanstveno istraživanje o tome.

4. Masiraj svoje usne

Izmasiraj ih malo detaljnije s balzamom jednom dnevno na pet minuta. Ovo pomaže kod cirkulacije, što dovodi sve te bitne mikronutrijente na površinu tvojih usana. To možeš napraviti i koristeći se maslacima za tijelo koji imaju puno zasićenih masnih kiselina, poput našeg Shea maslaca.

balzam za usne s medom na stolu

5. Pazi na hidraciju

Ako želiš zdrave usne moraš paziti na hidraciju i uvijek piti puno vode. Baš kao što se tvoja koža mora hidrirati iznutra, tako moraju i tvoje usne.

6. Pazi da su ti usne hidrirane i preko noći

Dok smo budni osjetimo da nam prijeti pucanje usana, ali to ne znači da je ovo problem samo tijekom dana. Suhi zrak u ugrijanim sobama nam često isuši usne dok spavamo. Zato stavi neku malo gušću kremu na usne prije spavanja ili postavi ovlaživače zraka u spavaćim sobama.

7. Skini šminku

Usne isto trebaju disati. Prije spavanja skini svu šminku i obriši usne navlaženim pamučnim jastučićem.

8. Piling za usne

Piling je zapravo jako bitan ako želiš zdrave i meke usne. Skidanje mrtvih stanica kože je potrebno kako ti se usne ne bi inficirale. Piling možeš kupiti ili napraviti svoj tako da pomiješaš pola žličice meda i jednu žličicu fino mljevenog šećera te mješavinu nježno utrljaš.

9. Koristi ruževe kada izlaziš

Da, dobre vijesti su da je dobro koristiti ruž. Pošto usne nemaju prirodnu zaštitu, ruž će dodati sloj zaštite protiv sunca, suhog zraka, prljavštine i drugih vanjskih faktora.

10. Ne diši otvorenih usta

NIKAD ne diši otvorenih usta. Kada tako dišeš, vlaga s usana vrlo lako ispari zbog čega se one dodatno isuše. Rutina takvog disanja nakon nekog vremena može ostaviti i krivi zagriz.

11. Nemoj ljubiti nikoga s infekcijama

Samo nemoj. Mislim da se kuži zašto.

12. Znaj kada trebaš zatražiti pomoć

Nekada ti usne ostanu ispucane unatoč svim navedenim mjerama zaštite.

Ako ti ništa ovdje navedeno nije pomoglo, možda je vrijeme da posjetiš liječnika.

Znaš za što još možeš koristiti balzame za usne?

Kada smo te već uvjerili da uvijek moraš nositi balzame za usne sa sobom, sad ćemo ti pokazati da su oni praktični i za puno drugih stvari.  

1. Tretiraj zanoktice

Treba ti manikura? Možeš nanijeti mrvicu balzama na suhe zanoktice te ih tako omekšati i spriječiti daljnje pucanje do sljedećeg tretmana.

2. Zalutale vlasi

Na dane kada ti je kosa poludjela i glava puna zalutalih vlasi, možeš namazati malo balzama za usne između svojih prstiju i namjestiti vlasi za bolji izgled. Ne treba ti sprej!

3. Izliječi iritirani nos

Kada dođe zima, to znači da dolazi i hladni zrak te jako puno maramica. Svo to puhanje nosa (bljeh) će ti sigurno oštetiti kožu na nosu i oko njega, ali balzam može pomoći.

Samo nanesi malo balzama za usne unutar i van svojih nosnica da smanjiš iritaciju, ali pripazi da  balzam nema mentola jer ćeš inače imati jako neugodno iskustvo. Za to su dobri nježniji balzami, poput našeg Medenog.

šminka na stolu

4. Drži šminku na mjestu

Ne samo da balzami za usne hidriraju usne, već ti mogu pomoći i u makeup rutini. Sljedeći put kad ćeš stavljati sjenilo, prvo nanesi tanak sloj balzama koji će funkcionirati kao primer. Bit će ti lakše nanijeti sjenilo i zadržat će se duže.

5. Uljepšaj obrve

Imaš problema s obrvama? Nanesi prstohvat balzama na obrve i onda četkicom ili drvenim štapićem lagano oblikuj obrve.

6. Spriječi žuljeve

Možeš staviti malo balzama na pete i strane svojeg stopala prije nego što obuješ štikle. Taj sloj će djelovati kao barijera i štititi te od bolnog trljanja i iritacije.

Na koncu svega

Zdrava hrana, balzami, puno vode, ruževi i piling će ti pomoći da brineš o svojim usnama. Nije puno posla, ali ćeš morati tu i tamo odvratiti pažnju na svoje usne. Stvarno nije teško, a payoff je velik.

Uz to, kada već neprestano nosiš balzame za usne moći ćeš njima riješiti i zalutale vlasi ili izliječiti iziritirani nos. Dvostruko su korisni!

U slučaju da ti je pucanje usana čest, dugotrajan i bolan problem onda ti preporučujem savjetovanje s liječnikom. Ne grizu. Valjda.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290