Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

Islandski lišaj

Islandski lišaj

Islandski lišaj (Cetraria islandica) je vrsta lišaja koja raste u hladnijim klimatskim uvjetima, a može se naći diljem sjeverne hemisfere. Ova biljka ima dugu povijest korištenja u tradicionalnoj medicini, a njezina ljekovita svojstva su poznata već stoljećima.

Islandski lišaj je bogat licheninskom kiselinom, koja ima blagotvorni učinak na probavni sustav. Ovaj spoj može pomoći u smanjenju upale u crijevima, smanjenju nadutosti i nadražaja želuca. Također se vjeruje da islandski lišaj ima antibakterijska svojstva i može pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju crijevne infekcije. Osim toga, islandski lišaj ima svojstva koja mogu pomoći u liječenju respiratornih bolesti. Njegova sposobnost razrjeđivanja sluzi može pomoći u olakšavanju disanja kod osoba koje pate od astme ili bronhitisa. Islandski lišaj također može pomoći u ublažavanju kašlja, a neka istraživanja ukazuju na to da može smanjiti rizik od infekcija dišnih puteva.

Osim što je koristan za probavni i respiratorni sustav, islandski lišaj ima i antioksidativna svojstva. Bogat je vitaminom C i karotenoidima, koji su snažni antioksidansi koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu i smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Islandski lišaj se tradicionalno koristi u obliku čaja ili tinkture, ali može se pronaći i u kapsulama i drugim dodacima prehrani. Važno je napomenuti da se islandski lišaj ne bi smio koristiti kod trudnica i dojilja te da se uvijek treba konzultirati s liječnikom prije korištenja bilo kojeg dodatka prehrani ili biljnog lijeka.

Ukratko, islandski lišaj ima brojna ljekovita svojstva koja se tradicionalno koriste za poboljšanje probavnog i respiratornog sustava te za borbu protiv oksidativnog stresa u tijelu. Ova biljka može biti korisna za poboljšanje zdravlja, no uvijek treba koristiti s oprezom i uz savjet liječnika.

Islandski lišaj ima sljedeća ljekovita svojstva:
- Smanjenje upale u crijevima
- Smanjenje nadutosti i nadražaja želuca
- Antibakterijska svojstva
- Olakšavanje disanja kod astme i bronhitisa
- Ublažavanje kašlja
- Smanjenje rizika od infekcija dišnih puteva
- Antioksidativna svojstva
- Smanjenje oksidativnog stresa u tijelu
- Smanjenje rizika od kroničnih bolesti
- Pomoć u liječenju psorijaze, ekcema i akni
- Smanjenje upale kože
- Smanjenje oštećenja stanica kože.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290