Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

Imela, prava bomba imuniteta!

Imela, prava bomba imuniteta!

Bijela imela ne razlikuje se od svoje crvene rođakinje samo po običaju da se ispod ove druge u božićno vrijeme izmjenjuju poljupci za sreću. Njena “bjelina” iz prirode nam donosi širok spektar blagodati koje možemo iskoristiti u korist svoga zdravlja.

Imelina ljekovita svojstva sežu od onog protuupalnog, preko pomoći kod kroničnog zatvora, opuštanja živčanog sustava, zaustavljanja krvarenja, sve do tretiranja glavobolje, gastritisa i ublažavanja simptoma menopauze. Pogotovo je učinkovita kod posljednje navedene boljke - ženama u klimakteriju može smiriti lupanje i preskakanje srca te pomoći s valunzima i otežanim disanjem, a na menstrualni ciklus djeluje pogodno tako da normalizira cirkulaciju pa smiruje bolove i regulira količinu krvarenja.

Bez obzira na neugodan gorak okus, listovi se upotrebljavaju u pripravcima za unutarnju primjenu, a i bobice se ponekad koriste u ljekovite svrhe. Iako su aktivni spojevi koji se nalaze u biljci otrovni, pokazalo se da u malim količinama jačaju imunitet organizma. Zbog svog jakog djelovanja, pretpostavka je da bi se u kontroliranim uvjetima u budućnosti mogli koristiti i u borbi protiv raka. Također, imela se koristi protiv visokog krvnog tlaka, cista, mioma i polipa. Zbog svojstva jačanja imuniteta, imela može pozitivno djelovati na otpornost organizma na određene alergije.

Keltski svećenici i druidi smatrali su je ljekovitim sredstvom koje može otkloniti sve tegobe, a još jedna legenda kaže da su je svećenici tijekom ceremonija rezali zlatnim nožem. Unatoč ovim veličanstvenim pričama o njenim svojstvima, imela je ustvari poluparazitska biljka. Ipak, može se pronaći samo na stablima starijim od 15 godina te joj domaćini mogu biti samo drva meke kore.

Kako bi se kontinuirano održavao snažan imunološki sustav, imela se često koristi kao dodatak prehrani u obliku tinkture ili čaja.

 

Plod se koristi:

u tinkturi, kao ekstrakt, kao čaj, u kapsulama i drugim farmaceutskim proizvodima

Glavni sastojci:

viskotoksini, lektini

Napomena:

  Prije početka konzumacije pripravaka od imele, potrebno je savjetovati se s liječnikom ili zdravstvenim djelatnikom i pripravke nastaviti uzimati pod njihovom kontrolom.

Zanimljivosti:

Smatra se svetom biljkom keltskih druida koji su od nje pravili napitke za snagu i hrabrost.

Svežnjevi bijele imele tradicionalno su se stavljali na luster u kući u kojoj živi djevojka koja želi prizvati mladoženju.

Izvori:

      Ivan Lesinger, Kućna biljna ljekarna (A-Kad), Adamić, Rijeka 2012.

      http://www.prirodnolijecenje.net/bijelaimela.htm (2019.)

 

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290