Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

GINKO - ČUVAR NAŠEG PAMĆENJA

GINKO - ČUVAR NAŠEG PAMĆENJA

Drevno stablo ginka “pamti” svijet kakav je bio prije više od 4000 godina, kada je u Kini otkriven kao moćan čimbenik u čovjekovom zdravlju. Zahvaljujući njemu, danas smo u mogućnosti na vrijeme utjecati i na vlastito pamćenje jer nam pripravci od upravo ove dobroćudne biljke mogu u tome pružiti pomoć.

U ljekovite svrhe danas se koriste sve njegove komponente: ginkov list, koštica, pa čak i korijen i kora, što potvrđuje njegovu mnogostranost kada je u pitanju briga o vitalnosti naših tijela. Neka istraživanja pokazala su da uzimanje ekstrakta ginka može smanjiti gubitak mentalnih sposobnosti pa je ta činjenica danas predmet mnogih farmakoloških ispitivanja. Ono što je sa sigurnošću dokazano jest da ginko povoljno djeluje na krvne žile u mozgu koje starenjem slabe, istovremeno jačajući stijenke vena. On smanjuje krvarenje u kapilarama što je znak da može biti učinkovit u tretiranju akrocijanoze, bolesti koja uzrokuje stalne modrice na rukama i nogama, a koja nastaje spontanim stiskanjem mišića u stijenci krvnih žila.

Ginko blagotvorno utječe i na nagle promjene raspoloženja te rješavanje osjećaja bezvoljnosti. Liječnici travama preporučuju ga i za podizanje mentalne budnosti kod ljudi bez obzira na dob te za tretiranje impotencije. Poznato je da ginko djeluje kao prirodni antikoagulans.

Svojstva ginkolida, aktivnih spojeva u ginku, upućuju na to da bi u budućnosti ginkovi pripravci mogli pomoći kod astme i ateroskleroze. Isto tako, neki pokusi upućuju na neurološki zaštitničku ulogu ginka koja bi mogla pomoći u istraživanjima patologije Alzheimerove bolesti.

 

Plod se koristi:
kao ekstrakt, u tinkturi, kapsulama i tabletama

 

Glavni sastojci:
ginkolidi, niacin, vitamin A, riboflavin, fosfor

Napomena:

-        Prekoračenje propisane doze može izazvati iritaciju želuca i vrtoglavicu.

-        Preparate od ginka ne smiju upotrebljavati djeca mlađa od 12 godina i osobe koje koriste lijekove protiv grušanja krvi.

-        Korištenje pripravaka od ginka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

-        Prije neke operacije potrebno je obavijestiti liječnika o konzumaciji preparata od ginka.

Zanimljivosti:

Stablo ginka preživjelo je katastrofu u Hirošimi te je tako postao simbolom dugovječnosti Prilikom pada atomske bombe na grad, izumro je gotovo čitav biljni i životinjski svijet u blizini, a stabla ginka su preživjela.

Vrlo je otporan na razna zagađenja u okolišu zbog čega se danas u većim gradovima u Japanu i SAD-u stabla ginka sade zbog pošumljavanja. U Hrvatskoj je 2009. posađeno oko 30 tisuća stabala ginka, a naša umjerena klima i kvalitetna zemlja dobar su uvjet za uspjeh daljnjeg uzgoja u ljekovite svrhe.

 

Ginko je porijeklom iz Kine, a u Europu je donesen iz Japana. Prema budističkom vjerovanju ginko je sveto stablo te se ono stoljećima sadilo uz hramove diljem Dalekog istoka.

 

u Kini i Japanu sjemenke ginka jedu se pržene kao grickalice

 

Iako ovo golemo stablo može narasti do između 20 i 40 metara, ginko se koristi i za izradu bonsaija.

 

Najstarije drvo ginka u Europi zasađeno je 1761. godine u Engleskoj te je i dandanas u odličnom stanju.

 

Izvori:

 

      Reader’s Digest, Prirodni Lijekovi: Vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Mozaik knjiga, Zagreb 2006.Reader’s Digest, Prirodni Lijekovi: Vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Mozaik knjiga, Zagreb 2006.

       https://www.agroportal.hr/zanimljivosti/13102 (2019.)

       https://www.agroklub.com/hortikultura/ginko-ljepotan-iz-doba-dinosura/2235/ (2019.)

 

 

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290