Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

CIMET - SLATKO ZDRAV

CIMET - SLATKO ZDRAV

Cimet je dio drva cimetovca dobiven guljenjem mladih grana čija se kora zatim suši i oblikuje u dobro poznate crvenkaste štapiće. Iako je najpoznatiji kao začin u jelima, i onim slatkima i onim slanima, cimet je prepun ljekovitih svojstava te je primjenjiv u tretiranju raznih zdravstvenih problema i stanja.

Sa svojim antifungalnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiseptičkim svojstvima, cimet je vrlo snažan suborac u bitci protiv vanjskih i unutarnjih bolesti organizma. Najpoznatiji je po tome što povećava aktivnost inzulina, tako da redovno uzimanje cimeta u obliku tinkture može bitno smanjiti nivo šećera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg kolesterola i triglicerida u krvi. Cimetovi antioksidansi stabiliziraju razinu šećera u krvi i mogu pomoći u gubitku tjelesne težine jer smanjuju žudnju za ugljikohidratima. Američka udruga za dijabetes 2003. godine istraživanjem je dokazala da je uzimanjem od 3 do 6 grama praha cimeta u razdoblju od 40 dana moguće postići i do 29% nižu razinu glukoze u krvi. Istraživanje se pokazalo efikasnim za osobe oboljele od oba tipa dijabetesa.

Oblici cimeta poboljšavaju protok krvi tako je čisteći, a u probavnom sustavu pozitivno utječu na gubitak teka, mučninu, nateknuća, nadimanja, proljev i grčeve. Zbog svojih antifungalnih svojstava, djeluje na neke gljivične organizme koji uzrokuju infekcije dišnih organa. Isto tako, ubrzava metabolizam, blagotvorno djeluje na desni i neutralizira dah.

Znanstvenici su potvrdili da cimet može ubiti većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv E. coli.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, u prahu, kao eterično ulje, u štapićima, u čaju  

 

Glavni sastojci:
eterično ulje cinamaldehida, cinamofilin

Napomena:

-        Eterično ulje cimeta može izazvati kožne alergije i upalu sluznice želuca. Prije konzumacije potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom ili zdravstvenim djelatnikom.

-        Trudnice i dojilje ne smiju uzimati količinu cimeta veću od one koja je normalno prisutna kao začin u hrani.

Zanimljivosti:

Cimet pomaže kod depresije: njegov miris asocira na Božić, kolače i lijepe uspomene. Uz to, znanstveno je dokazano kako je odličan u borbi protiv crijevnih bakterija koje su povezane s depresijom.

Jedan je od najstarijih i najvrednijih začina. Drevni Egipćani smatrali su ga vrjednijim od zlata te su ga koristili u emulziji za balzamiranje.

Cimet je jedan od rijetkih začina koji se mogu konzumirati sirovi.

Drvo cimetovca može narasti i do 18 metara. Kora cimetovca skuplja se svake dvije godine i to samo sa stabala starijih od 8 godina.

Šri Lanka proizvodi toliko cimeta da su Portugal i Nizozemska u 17. stoljeću pokrenuli rat oko kolonizacije tog otoka.

Kako bi pokazao pokajanje nad ubojstvom vlastite žene, kralj Neron je na njenom pogrebu dao spaliti jednogodišnju zalihu ovog vrijednog začina.

 

Izvori:

      Reader’s Digest, Prirodni Lijekovi: Vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Mozaik knjiga, Zagreb 2006.Reader’s Digest, Prirodni Lijekovi: Vodič kroz ljekovito bilje i njegovu primjenu, Mozaik knjiga, Zagreb 2006.

      Stuart Phillips, An Encyclopaedia of Plants: in Myth, Legend, Magic and Lore, Robert Hale Ltd, London 2012.

 

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290