Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

ČIČAK

ČIČAK

Čičak je biljka koja može pozitivno djelovati na više aspekata ljudskog zdravlja te se priprema na više djelotvornih načina. Ni jedan dio biljke ne mora ostati neiskorišten -  blagotvorni pripravci mogu se napraviti od čičkovog korijena, sjemena i listova.

Najpoznatije čičkovo djelovanje je ono vezano za kožu, tjeme i kosu. Tinktura i čaj od čička koriste se za stimuliranje rasta kose i sprječavanje njenog ispadanja te djeluju protiv prhuti. U tradicionalnoj medicini korijen čička koristio se uglavnom za čišćenje krvi i liječenje psorijaze i ekcema, dok se mast od listova nanosila na bolne reumatične zglobove. Danas se čičak još uvijek upotrebljava za kožne tegobe, površinske ozljede i olakšanje nakon ugriza kukaca.

Djelovanje čička ne slabi ni kada se radi o drugim dijelovima tijela. Njegovo antiseptičko djelovanje pomoći će gnojnim ranicama u ustima da brže zarastu, umirujuće svojstvo smirit će razne osipe, a konzumacijom čaja ili tinkture možete se riješiti i neugodnih pojava u probavnom sustavu poput nadutosti i želučanog katara. Ima diuretička i laksativna svojstva, pomaže uklanjanju otpadnih tvari iz organizma što ga čini učinkovitim kod izbacivanja otrova iz tijela. Korijen ima estrogenski učinak pa može biti efikasan u liječenju menstrualnih poremećaja. U kombinaciji s medom, čičak potiče čišćenje mokraćnog sustava od kamenca.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, u čaju, u kozmetici

 

Glavni sastojci:
inulin, arktiopikrin, asparaginska kiselina, glutaminska kiselina, arginin, prolin, lizin

 

Napomena:

-        Djeca mlađa od 15 godina ne smiju oralno konzumirati pripravke od čička.

-        Pripravke od čička žene ne smiju uzimati za vrijeme trudnoće.

-        Nije uputno uzimati pripravke od čička ako osoba pati od proljeva.

Zanimljivosti:

Čičak se smatra korovom. Raste uz seoske puteve i rubove polja, a može narasti i do jednog metra u visinu.

Cvjetne glavice čička pune su bodljikavih kukica koje se hvataju za odjeću. To svojstvo nadahnulo je izumitelja načina zakopčavanja odjeće „na čičak“ da ju nazove po ovoj biljci (eng. Velcro).

Čičak je iz porodice tratinčica.

Čičkov korijen u prošlosti se smatrao afrodizijakom.

Izvori:

      http://www.softschools.com/facts/plants/burdock_facts/1792/ (2019.)

      https://www.healthline.com/health/burdock-root#benefits (2019.)

 

 

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290