Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

BOROVNICA

BOROVNICA

Borovnica raste u malim grmovima koji su iznimno razgranati s čvorastim stabljikama i korijenom koji je puzav. Listovi su tanki, nazubljeni, ovalnog su oblika i imaju kratku peteljku. Cvjetovi su okrugli i zvonolikog su oblika. Boja cvjetova je svijetlo ružičasta. Iz cvjeta izraste plod koji je okrugli i veličinom i izgledom podsjeća na bob graška, ali je crno modre boje. Plod borovnice posjeduje veliku količinu antioksidansa. Vrijeme cvatnje je od lipnja do kolovoza što ovisi o visini i položaju gdje ta biljka raste.Listovi se suše u sjeni i na prozračnom mjestu. Plodovi koji se beru ljeti, a njih sušimo na suncu ili pak umjetno (u pećnici). Razmnožava se i širi vrlo razvijenim i dugim podzemnim dijelovima, zato i može gusto obrasti veće površine.

VRIJEME BERBE

Ljekoviti dijelovi borovnice su listovi koji se beru u proljeće, prije sazrijevanja ploda i u jesen kada je plod pobran. Plodove beremo u ljetnom periodu.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Glavni ljekoviti sastojci su tanini, flavonoidi i antocijan.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Tinktura za podizanje Apetita

Smatra se odličnim prirodnim diuretikom. Tinktura od borovnice je dobar vazodilatator. Antocijanidi koje sadrže borovnica i brusnica spriječavaju nastanak krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani udar.

Neki stomatolozi preporučuju borovnicu za ispiranje usne šupljine poslije pranja zubi kako bi se došlo do zona do kojih se ne može doći četkicom za zube. Borovnica se već godinama koristi u cijelom svijetu za prirodno liječenje kod simptoma proljeva, za „jačanje” krvi, jačanje desni, zaštitu kože od iritacija i infekcija i kao pomoć za smirenje gastrointestinalnih smetnji.

Poznata je također za ublažavanje bolova u trbuhu kod menstrualnog sindroma, sadrži gliko-kinin (a njegov glikemički indeks je niži od šećera), koji održava krvni tlak na normalnoj razini. Vrlo je učinkovita kao anti-age sredstvo, a djelotvorna je i u sprječavanju problema krvotoka. Listove borovnice upotrebljavamo protiv nastajanja mokraćne kiseline i šećerne bolesti. Plodove borovnice koristimo protiv hemoroida, neuredne stolice te pomaže pri povećanju apetita.

Borovnica se koristi u tradicionalnoj medicini za sprječavanje širenja degeneracije makule, bolesti koja uzrokuje oštećenje središnjeg dijela mrežnice obično kod osoba starijih od 50 godina, a može se također koristiti u prevenciji katarakte (mrene).
Učinci borovnice u zaštiti očiju i osjetljivih dijelova oko mrežnice proizlaze iz flavonoida.

Smatra se odličnim prirodnim diuretikom, bez gutanja tableta kalija mogu ga piti  i osobe s bolesnim mokraćnim organima i reumatičari.
Mnogo vitamina C imaju uopće sve vrste s bobicama, a osim brusnice sve bobice imaju višak baza, dakle nisu kisele.

Borovnica je dobar vazodilatator, širi krvne sudove i snižava krvni tlak. Antocijanidi koje sadrže borovnica i brusnica sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani udar.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290