Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Zdravlje & lifestyle

Borovnica

Borovnica

Borovnica je plod koji raste na grmovima i drveću širom svijeta, a poznata je po svom ukusu i ljekovitim svojstvima. Borovnica je bogata antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima, zbog čega se smatra jednom od najzdravijih vrsta voća.

Ljekovita svojstva borovnice povezana su s njezinim bogatstvom antioksidansa, posebno antocijanina, koji joj daje tamnu boju. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice i mogu dovesti do različitih bolesti poput karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa. Borovnica se tradicionalno koristi za poboljšanje vida, a nedavna istraživanja pokazuju da antocijanini mogu pomoći u očuvanju vida i smanjenju rizika od makularne degeneracije. Također se pokazalo da borovnica može poboljšati pamćenje i kognitivne funkcije te smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Postoje različiti načini na koje se borovnica može konzumirati i iskoristiti njezina ljekovita svojstva. Jedan od najčešćih načina je jedenje svježih borovnica ili njihovo korištenje u smoothijima, jogurtima i drugim slasticama. Borovnice se također mogu sušiti ili zamrzavati za kasniju upotrebu. Osim toga, borovnica se često koristi kao sastojak u prirodnim pripravcima i dodacima prehrani. Postoje različite vrste dodataka prehrani od borovnice, uključujući kapsule, tablete i tekuće ekstrakte. Ovi dodaci prehrani mogu biti korisni za održavanje zdravlja očiju, poboljšanje kognitivnih funkcija i smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Uz sve svoje ljekovite prednosti, borovnica je ukusan i pristupačan plod koji se može lako uključiti u svakodnevnu prehranu. Bez obzira na način konzumacije, borovnica će svakako doprinijeti očuvanju zdravlja i prevenciji različitih bolesti.

Neki od ključnih ljekovitih učinaka borovnica uključuju:
    •    Poboljšanje vida: Borovnice sadrže antocijanine koji su korisni za očuvanje vida i smanjenje rizika od makularne degeneracije. 
    •    Poboljšanje kognitivnih funkcija: Antocijanini također mogu poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.
    •    Antioksidativna zaštita: Borovnice su bogate antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od karcinoma, srčanih bolesti i drugih kroničnih bolesti.
    •    Smanjenje upalnih procesa: Borovnice sadrže protuupalne spojeve koji mogu smanjiti upalne procese u tijelu i pomoći u liječenju različitih stanja.
    •    Regulacija razine šećera u krvi: Borovnice su bogate vlaknima i mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom.

Osim toga, borovnice se mogu koristiti za ublažavanje simptoma prehlade i gripe, poboljšanje probave, te za smanjenje rizika od infekcija mokraćnih puteva. Postoji mnogo načina na koje se borovnice mogu konzumirati i iskoristiti njihova ljekovita svojstva, stoga ih svakako uvrstite u svoju prehranu za bolje zdravlje i dobar okus.

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290