Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Osnovna kategorija

BILJKA ZA ŽENE - KADULJA

BILJKA ZA ŽENE - KADULJA

“Tko želi dugo živjeti neka u svibnju jede kadulju.”

-        engleska poslovica

Salvia officinalis L., latinski naziv biljke kadulje, u sebi sadrži talijansku riječ “salvare” što u prijevodu znači spasiti. Glagol je dobio ime upravo po kadulji, jer ova biljka uistinu ljudskom tijelu može biti saveznik kod mnogih zdravstvenih prijetnji.

Nazivana još i žalfija, kadulja služi kao antiseptik, antioksidans, antireumatik, diuretik, pa čak i kao sedativ. Ljekovita kadulja u svakodnevnom životu poznata nam je još i kao začin u brojnim jelima mediteranske kuhinje. Upotrebljiva je unutarnjom i vanjskom primjenom.

Čaj od kadulje djeluje umirujuće kao vodica za ispiranje usta (grgljanje). Jedan od zadataka joj je općenita briga o usnoj šupljini, grlu, zubnom mesu, aftama, gljivicama i dahu. Korištenje kaduljinog čaja može blagotvorno djelovati na anginu, razgradnju katara grla i oboljenje glasnica. U narodu se smatralo da žvakanje čistih listova kadulje može djelovati preventivno kod epidemije gripe.

Smanjuje izlučivanje znoja pa može uvelike pomoći djeci tinejdžerske dobi i osobama s problemom noćnog znojenja. Snižava temperaturu i pomaže kod simptoma menopauze te je od koristi i kod menstrualnih bolova zbog svog antispazmatskog svojstva. Kao sredstvo za jačanje organizma, kadulja može pomoći tijelu da se oporavi nakon dulje preležane bolesti.

U kozmetici se kadulja koristi protiv kožnih nečistoća poput akni, prištića i mitesera, a eterično ulje koristi se kao sastojak u industriji parfema.

 

Plod se koristi:
u tinkturi, u čaju, kao eterično ulje, sušen

 

Glavni sastojci:
flavonoidi, fenoli, trjeslovine, tujoni, terpeni  

 

Napomena:

-        Listovi kadulje ne smiju se upotrebljavati tijekom dugog vremenskog razdoblja.

-        Eterično ulje kadulje se u organizam ne smije unositi oralnim putem.

-        Pripravci od kadulje ne smiju se davati djeci, a savjetuje se da ih izbjegavaju i trudnice i dojilje.

-        Ako osoba uzima terapiju protiv grčeva, prije početka konzumacije pripravaka od kadulje potrebno je savjetovati se s liječnikom ili zdravstvenim djelatnikom.

Zanimljivosti:

Kadulja se u istočnjačkoj praksi pali kako bi uklonila negativnost iz nečijeg životnog prostora. U tom procesu gorući busen kadulje nosi se iz sobe u sobu da bi “istjerao” negativnu energiju.

 

Rimljani su smatrali da je kadulja sveta biljka koja pruža besmrtnost. Latinska izreka “Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto?”, u prijevodu “Zašto bio čovjek umro ako mu u vrtu raste kadulja?” svjedoči vjerovanju kako se konzumacijom biljke produžuje život. Kadulja je Rimljanima predstavljala zdravlje i sreću - smatralo se da će ukućani kuće u čijem vrtu raste ova biljka biti darivani blagostanjem i zdravljem.

 

U knjigama se spominje upotreba kadulje u ljubavnim čarolijama i ritualima kao biljke koja donosi naklonost voljene osobe.

Izvori:

      Ivan Lesinger, Kućna biljna ljekarna (A-Kad), Adamić, Rijeka 2012.

 

      https://www.sensa.hr/clanci/feng-shui/energetsko-ciscenje-doma-kaduljom (2019.)

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290