Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!

Njega lica & tijela

7 zabavnih činjenica o bradama koje će te iznenaditi i oduševiti!

7 zabavnih činjenica o bradama koje će te iznenaditi i oduševiti!

U posljednjih desetak godina brade su se ponovno vratile na scenu, najviše zahvaljujući hipsterima koji su inspiraciju pronašli u vintage izgledu i ponovno svijetu otkrili umjetnost oblikovanja brade i brkova, a ponešto i zahvaljujući seriji Vikinzi, koja je muškarce inspirirala na puštanje ultra muževnih dlaka na licu.

Umijeće puštanja i njegovanja brade danas je u fokusu više no ikad, no pitamo se jeste li znali da je tijekom povijesti brada bila više od samog modnog hira? Donosimo sedam zabavnih činjenica o bradama koje sigurno još niste čuli!

FUN FACT NO.1

U Viktorijansko doba doktori su prepisivali nošenje brada

„Viktorijanski istraživač“ dobro je poznat pojam svima koji su se pozabavili tim povijesnim razdobljem u kojem su muškarci ponovno počeli nositi brade. U Viktorijansko doba muškarci su se okretali lovu, putovanjima i istraživanja, a pojam muževnosti dobio je novo značenje. Muškarci su puštali brade kako bi nalikovali avanturistima koje su štovali, a brade su često prepisivali i liječnici! Naime, doktori Viktorijanskog doba vjerovali su kako je brada odlična barijera na licu koja muškarce može zaštititi od brojnih bolesti.

FUN FACT NO.2

Muškarci se tijekom života briju danima. Doslovno!

Provedena su brojna istraživanja kako bi se doznalo koliko sati prosječan muškarac u životu provede brijajući se. Većina znanstvenika došla je do sličnog broja. Ako im je vjerovati, muškarac koji se redovito brije, u svom životu potroši oko 124 dana samo na tu aktivnost!

FUN FACT NO.3

Stari Grci nosili su različite stilove brade kako bi pokazali koji im je filozof idol

Stari Grci bili su veliki štovatelji brada, koje se nisu puštale tek toliko, bez razmišljanja. Naime, Grci su smatrali kako brade označavaju mudrost, a nosili su ih svi značajni filozofi. Po stilu brade, moglo se prepoznati kojoj školi filozofije pripada muškarac koji prolazi.

FUN FACT NO.4

Strah od brada zaista postoji, čak ima i naziv

Neki ljudi panično se boje brada te izbjegavaju bradate muškarce pod svaku cijenu. Taj strah ima i svoj službeni naziv – pogonophobia!

FUN FACT NO.5

Aleksandar Veliki od svojih je vojnika tražio da briju bradu

Makedonski vladar Aleksandar Veliki vjerovao je da su brade izuzetno opasne u borbi pa je od svojih vojnika tražio da ih briju prije odlaska u rat. Naime, smatrao je da protivnik lako može uhvatiti muškarca za bradu i tako ga onesposobiti. I sam je uvijek imao obrijano lice.

FUN FACT NO.6

Legenda kaže da je za slavnu bradu Abrahama Lincolna zaslužna 11-godišnja djevojčica

Legendarni američki predsjednik Abraham Lincoln bio je poznat po svojoj bradi, no legenda kaže da je za njegov imidž zaslužna – 11-godišnja djevojčica. Mlada Grace Bedell 1860. godine Lincolnu je poslala pismo u kojem mu je predložila da pusti bradu i brkove kako bi bolje izgledao, jer je njegovo lice „tako tanko“. Djevojčica je objasnila kako bi njezina braća glasala za Lincolna kad bi imao bradu, a dodala je i kako dame obožavaju brkove i brade pa bi sigurno predložile svojim supruzima da glasuju za njega, a zahvaljujući tim glasovima Abraham bi postao predsjednik. Brada tog borca za pravdu i danas je jedna od najlegendarnijih brada u povijesti.

FUN FACT NO.7

Gledaj, ne diraj – inače će biti dvoboja!

U Srednjem vijeku muškarci su jako držali do svojih brada – bilo je zabranjeno da drugi muškarac dotakne dlake na njihovom licu. Bezobrazluk poput doticanja brade drugog muškarca smatrao se izazovom pa su se zbog toga vodili – dvoboji!

I mi u Tinkturi obožavamo brade - naša nova muška linija posvećena je njezi i oblikovanju muške brade, brkova i kose, uz muževan mirisni koktel tobacca, ambera, limunske trave i grejpa. Postani i ti Tinktura muškarac i izaberi najbolje za svoju bradu u kolekciji od 12 proizvoda koji su već pobrali super ocjene brojnih bradonja!

Tinktura | Ivanićeva 10, 10000 Zagreb | OIB: 31423968290